söndag, augusti 22, 2010

Våldtäktärendena bör granskas av en kommission

Rätten att äga sin kropp är inte alltid en självklarhet. Varje dag våldtas omkring 50 kvinnor i vårt land och enligt statistik har Sverige, efter Lesotho, näst flest anmälda våldtäkter i världen. Att antalet anmälda våldtäkter ökat i Sverige är tydligt och mönstret är detsamma i Halland. Enligt Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälningar från 38 000 till drygt 47000 mellan åren 2005-2007. Samma källa menar också att enbart 28 procent av alla fall faktiskt anmäls.

Det låga antalet fällande domar förklaras ofta av svårigheter i teknisk bevisning och att ord står mot ord. På sikt måste dock andelen fällande domar öka, utan att rättsäkerheten för den skull inskränks, annars riskerar offren att förlora förtroendet för rättsväsendets och samhället sin förmåga att skydda sina medborgare.

Den kvinnliga sexualiteten anses vara definierad utifrån manliga strukturer, vilket kan förklara rättsväsendets, ibland bristande behandling av sexualbrott. Att bevisbördan ligger på kvinnan, offret, bör problematiseras. Från att anklaga till att själv anklagas för lögn är något vi ofta bevittnar. Trots olika fortbildnings - och informationsinsatser visar det sig alltjämt att kunskapen om våldtäktsoffers beteende behöver öka i domstolarna. Folkpartiet och Liberala Kvinnor vill inrätta en nationell granskningskommission för att förbättra rättsväsendets hantering av våldtäktsoffer. Vidare föreslår vi att alla förundersökningsledare skall vara skyldiga att begära målsägarbiträde redan under förundersökningen.

Massmedia riktar inte sällan sin uppmärksamhet mot de fall som handlar om utomhusvåldtäkter. Av de anmälda våldtäkterna i Halland utgör utomhusvåldtäkter endast en mindre andel och fördelningen ser ungefär lika ut runt om i riket. Många är vi kvinnor som under årens lopp anammat strategier för hur man skall klara den sista sträckan från taxi/buss/bil och in i porten, alltifrån nyckelknippor, överfallsalarm, låtsasprata i mobiltelefon osv. Att vara rädd är den ultimata överträdelsen mot en individs frihet och självständighet och många kvinnor i Sverige lever ständig rädsla. Ett nej är inte förhandlingsbart, berusningsgrad eller val av kläder kan aldrig rättfärdiga en våldtäkt och kvinnor skall inte behöva förhandla med sin rörelsefrihet. Rätten till sexuellt självbestämmande är en grundläggande mänsklig rättighet.



Fatima Svanå (fp) riksdagskandidat och

ledamot i Liberala Kvinnors förbundstyrelse

Inga kommentarer: