torsdag, augusti 19, 2010

Föräldra-försäkringen en nyckelfråga

Sverige anses vara ett föregångsland ijämställdhet. The New York Times hyllar den svenska föräldraförsäkringen i artikeln ”In Sweden, men can have it all” som visar att svenska män tar större ansvar i hemmet, vilket har lett till att kvinnors löner ökat. Föräldraförsäkringen har sedan den införts, 1974, varit en milstolpe för svensk jämställdhetspolitik. Istället för mammaledighet talar vi om föräldraledighet och varje månad pappan stannar hemma med barnen ökar mammans lön med 7 procent. Kvinnor är idag generellt sett högre utbildade än männen, och går ut med högre betyg. Ändå tjänar kvinnor som grupp fortfarande mindre.

Föräldraförsäkringen är ett bra verktyg för att komma åt problemet med kvinnors lönenivåer. Men 36 år efter att lagen trädde i kraft tar männen ut cirka 22 procent av ledigheten, enligt siffror från SCB. I Halland är det 21 procent. Detta hämmar självklart kvinnors karriärmöjligheter. Inte sällan får en familj två barn tätt på grund av den så kallade ”två och ett halvt års-regeln”. Detta skapar ett glapp från arbetslivet för den nyblivna mamman på upp till fyra år. Samtidigt arbetar småbarnspappor flest antal arbetstimmar per vecka.

Att fler män borde ta sitt föräldraansvar och dela föräldraledigheten är nog många överens om. De orättvisa lönerna används tyvärr som argument för att låta mamman ta ut det mesta av föräldraledigheten, vilket paradoxalt nog bidrar till att den orättvisa löneklyftan mellan föräldrarna blir ännu större från år till år!

Folkpartiet har sedan 2002 arbetat för införandet av jämställdhetsbonus, och genom Alliansen blev den verklighet. Bonusen innebär att den förälder som har lägst inkomst får en skattereduktion med upp till 3000 kronor per månad om föräldrarna delar lika på uttaget av föräldrapenning. Genom denna reform behöver barnfamiljer inte längre oroa sig för att de ”inte har råd att låta pappa vara hemma”. Folkpartiet går till val på att höja taket samt att tillåta arbetslösa och sjukskrivna föräldrar också att ta del av bonusen. Vi vill även införa jämställdhetsbonus för tillfällig föräldrapenning vid vård av barn. På så sätt hämmas inte kvinnors löne- och karriärutveckling, utan främjas.

Mäns och kvinnors lika uttag av föräldraförsäkringen är en nyckelfråga för rättvisa löner mellan könen. Därför kommer jag att fortsätta kämpa för att frågan hålls levande, och jag hoppas innerligt att när min dotter en dag kanske väljer att bli mamma, ska hon ha lika stor rätt till arbete, familj och karriär som sin partner!

Fatima Svanå (FP) riksdagskandidat, bosatt i Halmstad

Inga kommentarer: