lördag, augusti 21, 2010

Dags prioritera de yngsta

Barn och ungdomar är morgondagens vuxna och ska ses som dagens immateriella tillgångar för samhället. Ju fler som får en bra start i livet desto ljusare framtid för alla. I varje förskolegrupp finns det några barn som riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap.

Om vi kan göra något för att förhindra det så är det vår skyldighet och plikt. Vi, det är kommunens politiker som ni väljer tredje söndagen i september.

Förskolans röst är inte den som hörs mest och starkast inom skolans värld och det är en tuff och tålig personalgrupp som är lojala mot föräldrar och barn.

Varje morgon tar de emot de yngsta medborgarna oavsett hur det ser ut bemanningsmässigt inåt i gruppen.

Man löser dagen efter bästa förmåga trots att 75 procent av alla barn går i på tok för stora grupper iförhållande till uppsatta mål. Vi har inte lyckats under mandatperioden att glesa igrupperna, och ett verktyg är att under en period sätta ett absolut tak i grupperna.

Max 15 barn i grupperna för de yngre och 20 för de lite äldre. Maxtak är en gammal politisk idé som kan fungera som murbräcka då det inte blivit bättre på fyra år.

Något radikalt behöver göras för en trygg och pedagogisk förskola där alla barn kan få rimliga förutsättningar att ha en bra dag. Trygga och nyfikna barn som så småningom kommer till grundskolan underlättar det pedagogiska uppdraget.

Suzanne Åkerlund (FP)

kommunråd i Halmstad

Inga kommentarer: