fredag, augusti 20, 2010

FP vill höja pensionerna på sikt

Svar till Rolf H Karlsson (14/8) och andra pensionärer.


RelateratEn fråga, som ofta förs fram av pensionärer inklusive SPI är - när ska de 256 miljarder som på 1990-talet togs från AP-fonderna till statsbudgeten betalas tillbaka? Man ger gärna sken av att en sådan återbetalning skulle innebära att pensionerna skulle kunna höjas.

Tyvärr är detta helt fel. Överföringen var en direkt följd av att AP-fonderna befriades från det tidigare ansvaret för förtidspensionerna, det som nu kallas sjukersättning. Skulle man fundera över en återföring innebär detta att AP-fonderna måste återfå ansvaret för förtidspensionerna. Detta skulle inte innebära någon reell påverkan på ålderspensionerna.

Vi har till skillnad mot många andra länder till exempel Grekland idag ett robust och hållbart pensionssystem, som bygger på en överenskommelse mellan de fyra allianspartierna och socialdemokraterna. 18,5 procent av skatten (arbetsgivaravgiften) som den arbetande befolkningen genererar placeras i pensionssystemet.

Vi kan mycket väl tänka oss en omfördelning inom arbetsgivaravgiften så att en något större avsättning går till pensionssystemet. Vi kan också tänka oss andra sätt för förstärkningar av pensionssystemet, kanske en konjunkturutjämnande fond som motverkar att pensioner faller.

På kort sikt är det ändå viktigast att kompensera fallande pensioner med lägre skatt. Detta har vi i Folkpartiet prioriterat alltsedan det stod klart att pensionerna skulle komma att minska. Numera är också alla fyra allianspartierna eniga om detta.

På lång sikt är såväl ett framgångsrikt näringsliv, med stigande skatteintäkter som följd, en nödvändighet som måste kompletteras med andra stödåtgärder, däribland att AP-fonderna tillförs ytterligare kapital.

Vi vill se ett pensionssystem som i stort sett följer löneutvecklingen i samhället.

Jan Ertsborn, riksdagsledamot (FP)

Marie Kaiding, Liberala Seniorer i Halmstad

Inga kommentarer: