lördag, september 18, 2010

Vi vill öka bussåkandet

Målet för Alliansen i Halmstad är att kommunen ska tillhandahålla en trygg välfärd och en bra kommunal service. Det gör vi genom att ta ansvar för en kommunal ekonomi i balans. Det har vi lyckats med under våra fyra år i ledningen.

Vi vill här särskilt uppmärksamma kollektivtrafiken. Det är en nyckelfråga både ur miljösynpunkt men också i samhällsplaneringen. Det visas i den transportplan som nu är ute på en första remissrunda. Ska vi klara beräknad transportökning utan stor trängsel måste det bli attraktivt för bilister att åka kollektivt, med tåg eller buss.

Ska bussen kunna konkurrera med bilen måste bussresan upplevas som snabb, enkel och bekväm. Vi har redan fått en helt ny fräsch fordonsflotta, som drivs med biogas. De skadliga utsläppen och bullret minskar. Enkelhet och bekvämlighet uppnås genom ett enkelt biljettsystem och ett tydligt informationssystem. Snabbheten hänger på linjedragning och turtäthet.

För att nå målet ”fler bilister på bussen” ska vi successivt öka turtätheten. Det ska även finnas goda möjligheter till byten mellan olika linjer.

Eftersom busslinjerna bygger på stråk med stort resande måste också områdena mellan stråken ha möjlighet till goda kommunikationer. Det kan till exempel gälla en förbindelse Söndrum – Flygstaden men också Gullbranna – Halmstad. Här finns olika lösningar att överväga.

När vi planerar för nya bostadsområden är ambitionen att de ska utformas på ett sådant sätt att kollektivtrafiken utvecklas och bli en del av områdets attraktionskraft.

Vi kommer att satsa på ökat bussåkande. Fler ska känna att bussen är bra för dem. Forskning och erfarenhet visar att det sker bäst genom ökad turtäthet och bättre service.

Carl Fredrik Graf (M)

Suzanne Åkerlund (FP)

Henrik Oretorp (C)

Ramesh Chibba (KD)

1 kommentar:

brodeur sa...

Ni har inte lyckats med någonting utan höjt skatten. Sätt Sorpola på undantag :)