måndag, september 13, 2010

Nollvision för självmord i Halland

Över 1 400 människor begår självmord varje år. Det innebär att ca 50 hallänningar/år inte orkar leva. Det är tre gånger fler än som dör itrafiken sedan nolltoleransen infördes. Därför har vi iLandstinget Halland infört en nollvision för självmord som tas över av regionen.

Varannan kvinna och var tredje man drabbas någon gång i livet av depression, vilket betyder att nästan 75000 halländska kvinnor och 49000 halländska män statistiskt sett har drabbats eller kommer att drabbas av en depression. De allra flesta som begår självmord är deprimerade.

Ingen vill ta sitt liv. I grunden har människor en livsvilja. Erfarenhet och forskning visar att de som har tänkt att ta sitt liv på något sätt meddelar sin avsikt, ropar på hjälp. Man vill ha hjälp med sin ångest och depression. Man söker i första hand hjälp i primärvården. Därför är ett mera direkt samarbete mellan primärvården och psykiatrin nödvändigt. Detta har påbörjats men måste fortsätta.

Alla samhällsfunktioner måste bli mycket bättre på att tillsammans rädda, men hälso- och sjukvården har en nyckelroll.

Det måste vara en rättighet att snabbt få hjälp när man mår dåligt. Skolhälsovården måste rustas upp så att barn och ungdomar snabbt kan få hjälp. Det psykiska omhändertagandet på vårdcentralerna måste förbättras och psykiatrin måste prioriteras både för barn, unga och vuxna.

Varje människa som vi iHalland kan rädda från att ta sitt liv är en framgång.

Folkpartiet driver detta arbete mycket hårt och kommer att fortsätta med det.

Bengt Eliasson (FP)

Fatima Svanå (FP)

Inga kommentarer: