lördag, september 11, 2010

Valfrihet ska gälla även palliativ vård

Svar till Utlämnad patient 9/9.


Din insändare pekar på en mycket angelägen fråga, som vi tar på allra största allvar.

Landstinget Halland har i Falkenberg en särskild vårdavdelning för palliativ vård som i stort sett erbjuder samma vård som en särskild hospice-enhet. Därför har du, enligt de halländska principerna om valfrihet ivården, rätt att söka motsvarande vård på annat håll.

Tack för att du har uppmärksammat oss på att det råder oklarheter om detta. Vi kommer nu se till att det blir en ökad tydlighet kring hur reglerna ska tolkas i denna viktiga fråga.

Vi tror att de flesta som närmar sig livet slut, precis som du, vill vara i sin invanda miljö, nära anhöriga och vänner. För väldigt många är det egna hemmet den bästa platsen, och att livet får vara så normalt som möjligt. Den diskussion som förts om hur våra kvalificerade vårdinsatser i hemmet i den palliativa vården ska vara organiserade stödjer den bilden. Det kan handla om olika former av stöd i det egna hemmet eller i ett kommunalt boende. Patienten får ofta en så kallad ”öppen retur” – en snabb väg in till sjukhuset – för de insatser som kräver sjukhusets specialistresurser. Man kan ha öppen retur till sjukhusen i Kungsbacka, Varberg och Halmstad, och till vårdavdelningen i Falkenberg – som för många istor utsträckning alltså fungerar som ett hospice.

Valfrihet ska alltså gälla även den palliativa vården iHalland, vilket gör att du kan få den vård som du önskar på annan ort betald av landstinget.

Mats Eriksson (M), Lise-Lotte Olsson (S), Stefan Bengtsson (C), Bengt Eliasson (FP), Niklas Mattsson (KD), Jan Berge (MP)

Gruppledare i landstingsfullmäktige

Inga kommentarer: