onsdag, september 08, 2010

Fler insatser för rehabilitering

Kommentar till Sigvard Raask 2/9.


När Liberala Seniorer arbetade med vårt program för äldre fick vi synpunkter på att rehabilitering borde förbättras. Själv lyssnade jag på en kvinna som har drabbats av en stroke och hennes möte med sjukvården – som var bra. Däremot fungerade inte rehabiliteringen.

När en patient åker hem från sjukhuset ansvarar vårdcentralen för eftervården, alltså rehabilitering i detta fall. Vi har nu fritt vårdval i Halland. På www.lthalland.se/vardval kan man jämföra vilka tjänster vårdcentraler har, men svårt att få ett grepp om kvalitet för de olika funktioner.

Inom kommunala hemsjukvården finns sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Den som har det medicinska ansvaret för rehabilitering är kommunens Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska.

Folkpartiet anser att rehabilitering är en avgörande förutsättning för att äldre personer ska kunna återfå förmågor efter till exempel en stroke eller en höftfraktur. Ett mer rehabiliterande förhållningssätt behöver utvecklas inom äldreomsorgen, vård- och omsorgspersonal behöver få handledning i olika metoder.

Många kommuner har inrättat en medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR). Folkpartiet vill inrätta denna funktion i Halmstad, vilket innebär att det ges en bättre förutsättning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av rehabiliteringsarbetet i kommunen.

Marie Kaiding (FP)

Inga kommentarer: