torsdag, september 02, 2010

Självklart att ta väl hand om de äldre

I ett civiliserat samhälle är omvårdnaden av de äldre en självklar förpliktelse. Folkpartiet har alltid haft äldreomsorgen som en prioriterad fråga i politiken.

I dagens samhälle med uppluckrade familjeband blir de sociala kontakterna för de äldre allt viktigare. Personalen inom hemtjänsten, vid trygghetsboendena och i sjukvården har därför en viktig social funktion vid sidan om den professionella uppgiften.

Folkpartiet Liberalerna har inför årets val både ett program för de äldre på nationell nivå och ett på lokal nivå i Halmstad. Vi vill här redovisa några punkter ur dessa program.

1. Fler trygghetsboenden där äldre kan leva sitt eget liv men med större trygghet och social gemenskap. Ökat statligt stöd för byggande av trygghetsboenden.

2. Parboendegaranti, det vill säga rätt för ett par att bo tillsammans även när ena parten inte kan klara sig själv utan behöver vård av samhället.

3. Samlat ansvar för vård och insatser från samhällets sida, till exempel att hitta rätt i vården och få ett helhetsgrepp för multisjuka. Samlat ansvar med medicinsk kompetens för rehabilitering av till exempel strokepatienter.

4. Utökad geriatrisk kompetens inom äldrevården med ett geriatriskt centrum inom den kommunala hemsjukvården.

5. Ökad valfrihet för de äldre ifråga om till exempel boende, vårdgivare och mat.

Detta vill vi verka för i stat, region och kommun.

Marie Kaiding

Bengt G Karlsson

Björn Molin

företrädare för Folkpartiet iHalmstad i äldrefrågor

Inga kommentarer: