tisdag, augusti 21, 2007

Vi vill bygga skola i Frennarp!

Vi vill inför kommunfullmäktiges debatt om Örjansskolan redovisa vår syn i denna fråga. Vi har inte något emot byggnaden Örjansskolan eller den skolverksamhet som bedrivs där. Byggnaden kommer att stå kvar i framtiden även om det blir så att det inte bedrivs skolverksamhet i husen.

För närvarande diskuteras två olika alternativ för skolor i centrala lägen. Det ena är att bygga en helt ny skola för 400 elever i Furet/Frennarp och låta kulturskolans elever vara kvar i dagens centrala lokaler. Det andra alternativet är att renovera Örjansskolan för cirka 400 elever och dessutom flytta in kulturskolans verksamhet där. Kulturskolans nuvarande specialanpassade byggnad skulle i det fallet byggas om för annat ändamål än skola. Vi förordar en ny skola. Ur ett undervisningsperspektiv så erbjuder en ny skola goda möjligheter att anpassa skolan efter den pedagogik som är vägledande idag. Det gäller klassrum, grupprum, specialsalar, pausutrymmen med mera. Med en ny skola får vi en bättre miljö för elever och personal och som bättre passar dagens arbetssätt.

En ny skola kostar cirka 108 miljoner kronor att bygga. Alternativet renoverad Örjansskola med kulturskola beräknas kosta 189 miljoner. Barn- och ungdomsnämnden kommer att få en årlig merkostnad på cirka sju miljoner kronor enbart i hyreskostnader om Örjansskolan behålls.

När det gäller den exakta placeringen av en ny skolbyggnad är vi öppna för att diskutera olika alternativ i området Furet/Frennarp. Hänsyn ska tas till de boendes berättigade önskan att ha möjlighet till rekreation i sin närmiljö.

Över tiden ändras antalet barn i bostadsområdena, som gör att skolornas upptagningsområden justeras. Vi vet dock att Furulundsskolan i dag har många elever och behöver avlastas, vilket behöver ske i båda alternativen.

Det är positivt att lägga en kulturprofilering för Örjansskolan, men för den skull är det inte nödvändigt att integrera kulturskolan lokalmässigt. Det är viktigt att komma ihåg att kulturskolan vänder sig till alla elever i kommunen och bör vara placerad så att det är lätt för elever att med hjälp av kollektivtrafik kunna ta sig till skolan. Dagens placering i de specialanpassade lokalerna vid Österskans bussterminal torde vara utmärkt.

Beträffande framtiden för byggnaden Örjansskolan så är det vår avsikt att erbjuda den till försäljning men med krav på bevarat utseende. I byggnaden kan till exempel skapas lokaler för småföretag inom service- och tjänstesektorerna. Kanske finns det delar av området som kan användas för kulturverksamhet, exempelvis i samverkan med länsmuseet. Oavsett vilket av alternativen som genomförs bedömer vi att det finns anledning att ta upp en diskussion om en ny gång- och cykelväg över Nissan, vilket skulle skapa ett naturligt trafiksäkert stråk både för elever och vuxna att ta sig mellan bostadsområden i norr.


CARL FREDRIK GRAF (M)
BERTIL NILSSON (fp)
GUNNEL BENGTSSON (c)
RAMESH CHIBBA (kd)
ARNOLD GUSTAVSSON (spi)

Inga kommentarer: