torsdag, augusti 23, 2007

Seriös debatt välkomnas

Debatten om på vilket sätt Halmstad skall få en modern och ändamålsenlig fotbollsarena pågår. HBK:s ledning är mycket aktiv i frågan. HBK:s supportar deltar också i opinionsbildningen. Det är självfallet välkommet både med debatt och med förslag.

Vi tycker dock att det är tråkigt att, som en insändarskribent ger uttryck för i Hallandsposten den 8 augusti, tala om att kommunen pytsar ut drygt 400 miljoner kronor på en ny arenahall för inomhusidrotten, som om detta skulle vara negativt. Det är den enskilt största satsningen på idrotten i Halmstad någonsin och en efterlängtad ersättning för den gamla sporthallen. För övrigt är den rätta siffran för investeringen i ny arenahall för idrott och evenemang 360 miljoner kronor.

Den byggnation på Tullkammarkajen som HBK föreslagit för att finansiera en ny arena är inte så enkel att påbörja rakt av. Det kräver en bredare analys av bostadsbyggandet i hela kommunen, innan man drar ingå ett sådant jätteprojekt.

Planerna på en ny Nissanförbindelse måste först få en tydligare form, liksom vad som kan komma att krävas för investeringar i infrastruktur och offentlig service i området. I Nordicums ursprungliga idé fanns också en tanke om att bygga på höjden, kanske i storleksordningen 40 våningar. Vill man förändra stadens skyline, så tycker vi man skall ha respekt för att det kräver en del överväganden först.

Det som nu sker är att kommunen skaffar sig en djupare kunskap om vilka möjligheter som finns för att skapa en bra fotbollsanläggning i Halmstad och hur en sådan skall utformas. En sådan analys skall även avse olika typer av finansiella lösningar som inkluderar både investeringen i ny arena och kostnaderna för den årliga driften som följer, liksom hur det lokala näringslivet på olika sätt kan involveras och andra sammanhängande frågor.

När det kommer till investeringar av denna storleksordning kan ett sätt vara att lägga upp projekt som innebär att olika intressenter får lämna förslag genom ett tävlingsförfarande. Självfallet är dialogen med fotbollens aktörer central i arbetet. En arbetsgrupp bör arbeta med frågan. HBK:s ordförande visar stor vilja till konstruktiv dialog. Vi tror dock inte att diskussionen tjänar på pajkastning och förenklingar av det slag som kommer till uttryck från en del personer, oftast anonymt.

De hittillsvarande diskussionerna har skett i samförstånd med socialdemokraternas företrädare. Vi strävar efter att finna långsiktiga lösningar i denna fråga.

Vi vill samtidigt påminna om att behoven av investeringar i kommunen är mycket stora när det gäller utbyggnad av gruppbostäder, förskolor, en ny gymnasieskola, vägar och resecentra andra typer av investeringar som är en del av den kommunala servicen.

Slutligen tycker vi det är mycket roligt att HBK har haft en framgångsrik säsong.


CARL FREDRIK GRAF (M)
BERTIL NILSSON (fp)
GUNNEL BENGTSSON (c)
RAMESH CHIBBA (kd)
ARNOLD GUSTAVSSON (spi)

Inga kommentarer: