onsdag, augusti 08, 2007

”Politiska vildar” bör stoppas

Hur kan vi egentligen tillåta att man kan få fortsätta som så kallad politisk vilde i de folkvalda församlingarna (kommunfullmäktige, landstings- och regionfullmäktige samt i riksdagen) när man väljer att lämna det parti som man fått mandat att representera?

För att bli invald så skall man som bekant vara representant för ett politiskt parti. Efter nomineringar och beslut i respektive parti blir kandidaterna sedan upptagna på en valsedel. Inbördes rangordning kan sedan något påverkas i samband med själva valet, det vill säga genom att kryssa för en kandidat som man vill få högre upp.

Detta kallas ju för personval men det sker liksom inom partiets ram. Vi har som bekant inget renodlat personval i Sverige.

Man kommer således in i dessa församlingar enbart genom ett parti.

Väljer man sedan under mandatperioden att inte vara med längre i sitt parti, så är det naturligtvis möjligt, men då anser jag att man inte skall kunna fortsätta som ”politisk vilde”. Utan partitillhörighet bör man inte få fortsätta att ha kvar sitt uppdrag. Det hör ju egentligen till god etik.

Vidare så skadas det politiska anseendet och förtroendet för politiken får därmed sig en knäck, vilket riskerar öka politikerföraktet.

Nu är det visserligen enligt nuvarande lagstiftning inte olagligt att sitta kvar i dessa församlingar men enligt min uppfattning bör det ändras så att det blir det.

Det bör nämnas att det naturligtvis även skall gälla i de fall när en förtroendevald byter parti under en mandatperiod. Det är ju bland annat falsk marknadsföring att i valrörelsen föra ett partis talan och sedan lämna detsamma och bli representant för ett annat parti. I dessa fallen har det mottagande partiet också ett ansvar.

Avslutningsvis vill jag betona att alla skall ha rätt att lämna sitt parti eller byta parti när som helst men således inte få sitta kvar på ett mandat man fått genom ett annat parti. Det skall vara rent spel i de folkvalda församlingarna och väljarna skall kunna lita på politiken, det vill säga både på de förtroendevalda och partierna i sin helhet.

De kandidater som väljarna lägger sin röst på skall alltså fullfölja sitt uppdrag. Det handlar egentligen om kvalitetssäkring i politiken.

Vi behöver alltså på olika sätt minska politikerföraktet och inte öka det. Vi skall vara rädda om vår demokrati och värna om densamma. Det är viktigt att vi bland annat verkar för att personer i framtiden vill åtaga sig politiska förtroendeuppdrag, vilket vi alla har ett ansvar för.

God etik i politiken är således mycket betydelsefullt.


BERTIL NILSSON (FP)
Kommunråd i Halmstad

Inga kommentarer: