fredag, mars 25, 2011

Ekologin måste ha sista ordet

Har vi något ansvar för kommande generationer? Svaret blir naturligtvis JA, men varför tar vi inte alla det då?

Det beror förmodligen på att många inte tillräckligt tagit till sig all information om miljöns värde. En del vill inte och en del förnekar den helt.

Faktum är dock att miljön är mänsklighetens största framtidsfråga. Vi har bara har ett jordklot att leva på och det är naturligtvis inte hållbart i längden att vi till exempel tar ut resurser som kommer att ta slut (exempelvis oljan och uranet). Vi måste således ta fram mycket mer av förnyelsebar energi.

Vidare behöver vi alla ha tillgång till ren luft och friskt vatten annars påverkar det vår hälsa och fortlevnad.

Därför måste vi vårda och förvalta vår planet mycket bättre, vilket vi alla har ansvar för.

Det handlar mycket om vår framtida livsstil, att vi måste leva i samklang med naturen.

Vi kan egentligen inte förhandla med naturen.

Det är viktigt att konstatera att det är ekologin som alltid har sista ordet och inte ekonomin.

Vi håller på att såga av den gren vi alla sitter på. Det kan väl inte vara det viktigaste att de som sågar skall fortsätta i samma takt bara för att de skall få jobba. Tillväxt och sysselsättning får aldrig gå före miljön. Då får vi inte en hållbar utveckling och vi blir alla förlorare.

Det handlar alltså mycket om att bryta våra tidigare tankemönster. Vi måste inför alla beslut vi fattar, på alla olika nivåer, alltid ställa oss frågan ifall det är bra eller dåligt för vår miljö - både kortsiktigt och långsiktigt. Miljökonsekvensanalyser måste alltid göras.

Redan nu finns det mycket som vi kan förbättra för att få en bättre miljö. Varför tillåter vi att utländska långtradare får köra in i Sverige och släppa ut så mycket föroreningar i luften?

Borde vi inte ställa samma krav på utländska fordon som på våra fordon iSverige? Luftföroreningarna är ett stort problem.

Vidare tror jag att man behöver ta fram ekonomiska styrmedel, det ska kosta att förorena vår gemensamma miljö. Varje produkt och tjänst måste betala sina egna miljökostnader. Alla vi konsumenter har stor makt om vi kan enas och ställa krav och efterfråga miljövänliga produkter.

Alla behöver ta sitt ansvar för kommande generationer. Våra barn, barnbarn och barnbarns barn kommer aldrig att förlåta oss om vi inte gör allt för att de skall få en bättre miljö att leva i. Vi har inte rätt att förstöra deras grundförutsättningar för att ett bra liv.

Min förhoppning är att vi skall klara det. Det finns möjligheter, om vi tänker om, nu!

Bertil Nilsson (FP) Halmstad, f d kommunråd

Inga kommentarer: