lördag, mars 26, 2011

Bra friskolor ska få ta ut vinst

De senaste veckorna har olika företrädare för socialdemokraterna i Halmstad gått till angrepp mot friskolorna här på insändarsidorna. Den främsta förevändningen verkar vara att friskolor tar ut vinst. Detta är intressant eftersom S partikongress har kommit fram till att det inte ska råda förbud mot att friskolor tar ut vinster.

Jag tycker att det är viktigt att skolan uppnår de resultat vi förväntar oss. Eftersom friskolornas ersättning från kommunerna bygger på kommunernas egna kostnader, är det naturligt att friskolorna kan få ett överskott om de uppnår samma resultat med större effektivitet. Jag ser då inget skäl till att hindra delar av det överskottet från att betalas ut till dem som tagit risken i etableringen av skolan.

Med detta sagt vill jag dock vara tydlig med att vinst inte ska få betalas ut godtyckligt. Det har nu tillsatts en parlamentarisk utredning för att klargöra hur friskolor ska få hantera sina vinster. Förhoppningsvis kommer utredningen fram till ett vinstutdelningsförbud till skolor som inte uppnår tillräcklig kvalitet.

Per Carlsson (FP), Eldsberga, ledamot i bun

Inga kommentarer: