onsdag, augusti 12, 2009

Ökad insyn i politiken

Halmstads politiker ska under hösten som kommer börja forma en ny politisk organisation i Halmstad. Jag stack ut hakan för ett par veckor sedan genom att föreslå att vi bör skrota nämnderna i kommunen och samla alla verksamheter under ett kommunfullmäktige.

De direktvalda politikerna bör få minst en halvtidsarvodering så att de verkligen kan arbeta med alla de politiska frågorna. Det skulle fungera som ett slags ”mini-riksdag” enligt mitt tycke.

Idag betraktar många kommunfullmäktige som en transportsträcka för redan tagna beslut, detta skrev bland andra Rolf H Karlsson i HP 20 juli.

Han har i stort rätt anser jag – de övergripande besluten tas i fullmäktige, medan nämnderna, enligt kommunens nya visionstyrningsmodell, tar de egentliga besluten rörande olika verksamheter. I nämnderna sitter av partierna valda politiker som på sin fritid engagerar sig politiskt.

Nämndernas sammanträden är inte öppna för vare sig medborgare eller medier. Den diskussion som förs där kan lätt bli ordförandens (som ju har ett mycket högre arvode för att kunna leda verksamheten = kunskap = makt) och det utan att någon utomstående har insyn.

Mitt förslag skulle ge förutsättningar till mer debatt i fullmäktige, politiker med ökad kompetens och ökat ansvar, samt ökad insyn för såväl medborgare som medier.

Att vi har bra och trovärdiga politiker hänger till syvende och sist på vilka vi röstar in i kommunfullmäktige.

Mitt förslag skulle ge medborgarna den makten!

Fatima Svanå (FP) ledamot iHalmstads kommunfullmäktige

1 kommentar:

Anonym sa...

Fatima, vad ska de politiker som nu sitter i de kommunala bolagen, men som bekant inte sitter i KF, bli av? Är din tanke att de 61 arvoderade KF-ledamöterna ska inneha även dessa uppdrag?
Hälsning
Jan Sjöberg