torsdag, augusti 27, 2009

Halmstad – en stad för alla?

Den lokala handikapprörelsen har framfört farhågor om handikappfrågornas fortsatta hantering i kommunen. Oron baseras på att ett flertal tjänster inom handikappområdet riskerar att dras in. Vi socialdemokrater delar oron och anser det angeläget med även fortsättningsvis höga ambitioner så att Halmstad blir en stad för alla. Vi anser att en centralt placerad funktion för handikapp- och tillgänglighetsfrågor behövs här.

Halmstad har under de senaste tio åren genom sitt handikappolitiska arbete varit en av de främsta kommunerna inom detta område. Halmstads renommé på handikappområdet har varit mycket gott. Halmstads handikappolitiska program har varit ett föredöme för många av landets kommuner. Trots att mycket har gjorts måste arbetet fortsätta.

Kommunens revisorer har i en rapport påtalat att Halmstad behöver en tydligare samordning, ansvarsfördelning och uppföljning av tillgänglighetsfrågorna.

Fram till år 2010 ska alla enkelt avhjälpta hinder vara åtgärdade. Men privata fastighetsägare kommer inte att uppnå detta mål. Revisorerna rekommenderar att byggnadsnämnden utnyttjar de sanktionsmöjligheter som föreskrivs i plan- och bygglagen samt att nämnden tar fram anvisningar för hur kommunen ska agera i de fall fastighetsägare inte åtgärdar enkelt avhjälpta hinder.

Välfärdsstudier på nationell nivå visar att personer med funktionsnedsättning har mer begränsade möjligheter till fritids- och kulturaktiviteter, lägre utbildningsnivå, sämre möjligheter till arbete, sämre hälsa och ekonomi än övriga medborgare.

Vi socialdemokrater anser det angeläget att nu diskutera tillgänglighets- och handikappfrågornas organisation i kommunen. Vi anser att en centralt placerad funktion för handikapp- och tillgänglighetsfrågorna behövs. Uppgifterna för den skulle vara att bevaka och lyfta fram handikappfrågorna i samhällsbyggnadsprocessen, folkhälsoarbetet, trafikplaneringsarbetet, detaljplanearbetet och vid trygghetsfrågor. Frågor som hittills har bevakats av socialförvaltningens handikappkonsulent. Till följd av alliansens missriktade besparingsiver finns en uppenbar risk att denna tjänst nu reduceras.

Kommunrådet Bertil Nilsson (FP), som snart lämnar sitt uppdrag, har på ett förtjänstfullt sätt drivit handikappfrågorna som ordförande i handikapprådet. Däremot har alliansen i övrigt visat ett svalt intresse för frågorna. Vad ämnar alliansen nu göra för att trygga en positiv utveckling för personer med funktionsnedsättning i Halmstads kommun?

Anders Rosén (S), kommunråd i Halmstad

Stina Larsson (S), vice ordförande i socialnämnden i Halmstad

Inga kommentarer: