onsdag, augusti 12, 2009

Behöver vi en ny politisk organisation­?

I olika sammanhang diskuteras behovet av en alternativ politisk organisation. En ny kommunallag har gjort det möjligt att införa förändringar. Synpunkter och inlägg i den lokala diskussionen har mest handlat om antalet kommunråd och fullmäktige­ledamöter som erfordras i en ny organisation, men inte vad den förändringen skulle innebära.

Enligt SKL har 30 mindre kommuner infört en ny modell i den politiska organisationen, dock huvudsak­ligen i landsortskommuner med ett befolkningstal mindre än 40 000 invånare.

Syftet anges enligt en undersökning av SKL vara att framförallt vitalisera det politiska arbetet i kommunfullmäktige, skapa en helhetssyn och genomföra ekonomiska besparingar samt att förbättra demokratin.

Något förenklat tycks förändringen innebära, att de flesta facknämnder slopas och att frågorna inom de olika politiska sektorerna hanteras i fullmäktigeberedningar och styrelse­utskott.

En direkt konsekvens av reformen måste bli att politikerna i olika fullmäktigeberedningar måste avsätta avsevärt mer tid och att mycket av det som idag behandlas i nämnder kommer att handskas av tjänstemännen.

Man kan dock fråga sig om den modell som man kommit fram till i de mindre kommunerna, passar en kommun av Halmstads storlek.

Som jag ser det skulle den representativa demokratin försvagas och en politisk ”elitkår” bildas. Avståndet till medborgarna skulle öka och förändringen skulle dessutom innebära en minst sagt drastisk minskning av antalet förtroendevalda.

Det torde, enligt min mening, innebära att det folkliga engagemanget i lokalpolitiken minskar.

Vissa av de mindre kommunerna går i rakt motsatt riktning till det uttryckta målet i demokratiutredningen, att öka antalet förtroendevalda .

I en ny politisk organisation av SKL beskriven modell blir det sannolikt svårare att få in yngre krafter i den lokala politiken som blir en ”slimmad” organisation med deltidspolitiker istället för fritidspolitiker.

De yngre har oftast en yrkeskarriär och begränsad möjlighet att avsätta så mycket dagtid som krävs i den tänkta organisationen.

Ännu så länge finns det, enligt SKL, ingen utvärdering av de kommuner där en alternativ organisation införts. Det blir självklart intressant att se om den eftersträvade vitaliseringen av kommunfullmäktige och övriga mål har uppnåtts.

Roy Aronsson (FP) ledamot i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad

Inga kommentarer: