måndag, juni 16, 2008

Matte lika viktigt som idrott och musik

Socialdemokraten Majléne Westerlund Panke har ömma tår i skoldebatten (HP 3 juni). Som tidigare riksdagsledamot i utbildningsutskottet har hon personligen bidragit till att kunskaps-resultaten i den svenska skolan försämrats och att lärarnas status sjunkit.

Därför satsar folkpartiet så mycket på den svenska skolan. Årtionden av socialdemokratisk vanskötsel av svenska skolan måste brytas. Bland annat inför folkpartiet och alliansen en läsa-skriva-räkna garanti på lågstadiet så att alla elever ska få en bättre start i skolan. Vi inför tidigare betyg och kunskapsliknande omdömen. Elever och föräldrar har rätt till tydlig information om hur det går i skolan

Socialdemokraternas prat om allas rätt till utbildning har handlat om allas rätt till exakt likadan utbildning (gemensam studiegång). Det har gjort att svaga elever inte har fått
hjälp den de borde, av rädsla för att peka ut någon, och att duktiga elever inte har tillåtits att gå fram snabbare. Det finns inget motsatsförhållande mellan att ge duktiga elever mer stimulans och att samtidigt hjälpa de elever som behöver mer stöd.

Vi vill därför uppmärksamma också de duktiga eleverna. Elever med särskild fallenhet inom idrott eller musik har länge haft möjlighet att läsa särskilda gymnasieprogram. Nu vill folkpartiet införa spetsutbildningar i matematik, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen. Majléne, vad är det för fel att ge duktiga elever i teoretiska ämnen samma chans som våra talanger i idrott och musik redan har?

För folkpartiet är matte är lika viktigt som idrott och musik i svenska skolan. Den socialdemokratiska synen på jämlikhet har lett till att högpresterande elevers intresse och särskilda förmågor inte har tagits till vara. Det slöseriet vill vi sätta stopp för. Förhoppningsvis tar vi Halmstad chansen att ansöka om att starta en av de här elitklasserna hösten 2009.

Bertil Nilsson
Kommunråd (fp) Halmstad

Inga kommentarer: