tisdag, september 18, 2012

Folkpartiet vill se ett samhälle med faktisk möjlighet att välja vård

För oss är det självklart att alla har rätt till sin åsikt, och vad vore en folkpartist som inte är beredd att strida för sin åsikt? Majoriteten av oss tror dock att ett ökat antal driftsformer för äldreboenden i Halmstad, skulle leda till en ökad valfrihet i äldre­vården.

Behovet av äldrevård i Halmstad kommer att öka de närmaste decennierna. En av våra uppgifter som politiker är att se till att vi kan erbjuda en så bra vård som möjligt för våra äldre. Halmstad skall inte bara vara en attraktiv kommun för unga och förvärvsarbetande utan även för pensionärer och äldre.

Vi vill se ett samhälle där äldre i behov av vård har en faktisk möjlighet att välja hur vården skall se ut och vem som skall utföra den. Vi vill att vården har högsta möjliga kvalitet, det vill säga att mor- och farföräldrar blir behandlade med den respekt och kärlek de förtjänar. I ett sådant samhälle behövs självklart både kommunala och privata äldreboenden.

Valfriheten, det vill säga möjligheten att välja, välja bort, eller byta äldreboende, uppmuntrar ledning och personal till ständiga förbättringar. En mer effektiv vård skulle ge oss större ekonomiskt utrymme att satsa på de områden som verkligen behöver mer resurser.

I Halmstad finns idag 17 äldreboenden varav tre drivs i annan regi än kommunal. Erfarenheten av de privata alternativen är överlag god. Effekten av den kritiska granskning som uppstod vid privatiseringarna har även kommit att gynna de kommunala boendenas kvalitet och effektivitet. Detta då kommunen använt samma modell för att granska även de kommunala, något vi inte gjort förut i samma utsträckning.

Vi vill ha en kontrollerad övergång mellan privat och kommunal drift där processen noga övervakas både av ansvariga politiker och lokala medier. Vi tror dock inte att privata aktörer får en rimlig chans till etablering om vi begränsar dem till att enbart starta nya hem. Om det blir aktuellt att driva något av de kommunala äldreboendena i privat regi så vill vi vara tydliga med att Folkpartiets syfte kommer att vara att förbättra kvalitet och service för de boende samt att få en förbättrad ekonomi. På så sätt kan mer pengar satsas på områden i behov av ökade resurser.

Lovisa Aldrin , Roy Aronsson, Anders Blomqvist, Per Carlsson, Linda Halvordsson, Göran Göransson, Rutger Johannesson, Kristoffer Johansson, Marie Kaiding, Inger Larsson, Tommy Lundqvist, Håkan Ramsén, Fatima Svanå, Agneta van Toor, Håkan Wallin, Arife Yeniler, Suzanne Åkerlund

Folkpartiet i Halmstad, politiska gruppen

Inga kommentarer: