måndag, december 20, 2010

Modersmålet är inget man väljer

Svar till SD:s fullmäktigledamöter 15/12.

Jag ser inte de motsättningar ni beskriver i er insändare. Ni påstår att barnen som lämnar grundskolan utan godkänt i alla ämnen gör det för att vi har hemspråksundervisning för ett litet antal elever. Det ni inte nämner är att en stor del av barnen, som inte når g i alla ämnen, är just de som också skulle behöva hemspråksundervisning.

Nyckeln sitter i språket. Behärskar barnet inte språket kunskapen lärs ut på kommer det heller inte förmå ta till sig den. Menar ni alltså att det är ok att vi kanske berövar framtiden dess största matematiker på grund av att vi förnekar det barnet nyckeln till den kunskapen?

Vi, politiker, kan inte bestämma vilket modersmål ett barn skall ha. Du kan inte vakna upp en morgon och tänka: ”idag ska mitt modersmål vara tyska”. Modersmålet bestäms av det språk dina föräldrar pratar när du är spädbarn och inte av vad du själv eller någon annan tycker. Så om inte skattemedel ska användas för att dessa barn skall kunna lära sig svenska, undrar jag hur SD vill lyckas med integrering.

Fast ni förespråkar väl assimilering? Det vill säga att beröva en individ sin identitet och sedan förse samme individ med en ny identitet som ni har beslutat om, inte helt olikt den värld Orwell beskrev.

Jag vet inte vad ni tror att ni röstade om i fullmäktige den 25/11. Det ni röstade nej till var om socialnämnden skulle få lov att vara avtalstecknande part gentemot migrationsverket i frågor rörande ensamkommande flyktingbarn – och ingenting annat. Jag förstår dock om ni, med era värderingar som grund, gärna vill visa på er iver att sparka på den som redan ligger.

Att vara stolt över sitt land och sin kultur innebär inte att man ska utestänga andra från den, tvärt om!

Per Carlsson (FP), Eldsberga, ersättare i fullmäktige och ledamot i BUN

Inga kommentarer: