Nu nalkas julen. Men juletid är långtifrån julefrid för alla barn. Julen är i stället en fasa för många utsatta barn. Det är då känslan av att vara övergiven och otrygg är som störst.
Nästan tre av tio kommuner saknar, enligt Socialstyrelsen, socialjour med utbildad personal under kvällar, nätter och helger. Detta kan vara förödande för barn som har det svårt hemma. Dessa barn är helt utlämnade när det inte finns någon socialsekreterare i tjänst annat än under kontorstid.
Vart tionde barn i Sverige har en eller två föräldrar som missbrukar alkohol. Var tjugonde flicka och pojke har tvingats uppleva våld i hemmet ofta. Varje år placeras omkring 20000 barn i samhällets vård. Det visar den barnstatistik som Barnombudsmannen nyligen presenterade.
Barnkonventionen gäller alla barn. Men det är ett särskilt viktigt politiskt uppdrag att stärka rättigheterna för barn i utsatta situationer. Fortfarande finns det brister både i lagstiftningen och i hur barn behandlas i praktiken.
Ivåras avslöjade radioprogrammet Kaliber hur tvångsomhändertagna barn och ungdomar behandlades kränkande på statliga ungdomshem. Det kunde gå veckor innan barnen fick komma utomhus. Unga flickor, som varit utsatta för sexuella övergrepp, berättade om hur de blivit avklädda in på bara kroppen av manlig personal när de placerats i isoleringsrum.
Statens institutionsstyrelses egen granskning av ärenden iefterhand visade också att allvarliga fel begåtts i samband med så kallade avskiljningar.
Fortfarande kan en förälder som utsatt sitt barn för kränkningar vägra att låta henne eller honom få hjälp av barnpsykiatrin.
I svåra vårdnadstvister i domstolen, där föräldrarna slåss med näbbar och klor om vem som ska ha hand om barnen, har barnen inget eget juridiskt ombud som för deras talan.
Många barn som är placerade ifamiljehem eller på institution får inte det stöd de behöver för att klara skolan.
I början av december fattade vi i riksdagen beslut om alliansregeringens strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige. Den innehåller uppföljningsbara mål på nio olika områden som alla syftar till att förverkliga barnkonventionen. Regeringen ska också göra en kartläggning av hur svensk lagstiftning överensstämmer med barnkonventionen och hur myndigheterna tillämpar bestämmelserna. Vi ser detta som ett första steg på vägen till att göra barnkonventionen till svensk lag.
Maria Lundqvist-Brömster (FP) riksdagsledamot
Barbro Westerholm (FP) riksdagsledamot
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar