onsdag, oktober 13, 2010

EU främjar regional utveckling

Svar till Elakingen 7/10.


Precis som Sverige består av 289 kommuner som har olika förutsättningar består EU av 27 länder med olika förutsättningar och levnadsnivåer. I Sverige använder vi oss av fördelningspolitik där delar av den statliga skat- ten fördelas som statsbi- drag till kommuner och landsting. Skatteintäkterna i den egna kommunen avgör hur högt statsbidraget blir. Ju högre arbetslöshet i kommunen – desto mer statsbidrag.

Inom EU som union finns också tankar om att fördela pengar till de regioner som behöver det. De stora strukturfondsprogrammen som bland andra Halland söker pengar ur främjar regional utveckling och bidrar till att de personer som har det allra svårast på arbetsmarknaden ska få arbete eller sysselsättning (det senaste lokala exemplet heter Clavis, samarbete mellan Halmstads kommun, Region Halland och Socialfonden).

Det är ett mer komplicerat sätt att fördela skattemedel då det var femte år skapas nya mål och riktlinjer för strukturfonderna och dessutom ska äskanden göras i form av projektansökningar från de deltagande aktörerna där syftet med projektet blir tydligt, men det står klart att EU inom sin organisation fördelar pengar så att alla regioner i EU kan utvecklas.

Att kalla detta för propaganda är oförskämt. EU är en politisk organisation där de folkvalda politikerna på alla sätt försöker skapa välstånd och rättvisa genom fördelningspolitik och lagar som skyddar individers rättigheteter. På så sätt binder vi samman våra länder med varandra och upprätthåller fred i Europa, vilken måste ses som den allra mest basala uppgiften för EU.

Fatima Svanå (FP), regionpolitiker

Inga kommentarer: