onsdag, maj 06, 2009

Vi tar ansvar för Halmstad

Halmstad är attraktivtatt leva i, att flytta till och att etablera företag i. Vi är övertygade om att Halmstad kommer att förbli ett starkt regionalt centrum. Vi har en stark tro på framtiden. Men vi blundar inte för ekonomiska realiteter. Hösten 2008 slog den internationella finanskrisen snabbt, brett och skoningslöst. Vi såg tidigt att den skulle få betydande konsekvenser för Halmstad. Därför vidtog vi åtgärder redan 2008 för att minska kommunens kostnader. Den fördjupade lågkonjunkturen gör att de åtgärderna inte räcker. Halmstads kommun måste sänka kostnaderna ytterligare. Att genomföra besparingar som helt motsvarar de minskade intäkterna skulle få mycket långtgående effekter på den kommunala kärnverksamheten.

Ambitionssänkningarna innebär, iförhållande till den plan vi beslutade om ikommunfullmäktige i juni 2008, framför allt att de flesta av de nya verksamheter som finns i planen måste utgå. Kommunen måste dessutom arbeta med effektivisering och rationalisering i befintliga verksamheter.

Alliansens bedömning är att vi måste arbeta både med kostnadssänkningar och med intäktsökningar.

Intäktsökningen består av att Alliansen föreslår att skatten höjs. Vi gör det för att vi ska kunna fortsätta att bygga ut förskolan, för att vi ska kunna bygga ut insatserna för funktionshindrade och för att vi ge äldre den omsorg och den service de behöver. Alliansen föreslår att skatten höjs med 95 öre till 20,98 kronor per intjänad hundralapp. Skattehöjningen ger ökade intäkter och en ekonomi i balans för de närmaste åren. Utgifterna är minskade med 128 miljoner kronor sedan Kommunfullmäktiges beslut i juni 2008.

Samtidigt gör vi särskilda satsningar på arbetsmarknadspolitiska insatser och försörjningsstöd för att motverka ungdomsarbetslöshet och bekämpa bidragsberoende och därmed utanförskap.

Alliansen vill i lågkonjunkturen stimulera ekonomin genom att fortsätta byggandet i Halmstad. I förslaget tas det första steget mot ett resecentrum genom att flytta regionbussarna från Norra station och det investeras för att öka trafiksäkerheten på Laholmsvägen. Upprustningen av kommunens fastigheter fortsätter. Utöver detta kommer Hallägraskolan att ersättas och Örjansskolan att renoveras. Hallägraskolan ska vara klar 2011 och Örjansskolan 2013. Ett nytt äldreboende påbörjas.

Halmstad kommer att ha en stark attraktionskraft även i framtiden. Alliansen arbetar för en trygg Hemstad, en framåtsträvande Kunskapsstad och en spännande Upplevelsestad.

Carl Fredrik Graf (M)

Bertil Nilsson (FP)

Gunnel Bengtsson (C)

Ramesh Chibba (KD)

Arnold Gustavsson (SPI)

cVi har en stark tro på framtiden.

Inga kommentarer: