tisdag, maj 19, 2009

Ja till Europa

Vi står inför många utmaningar i Europa som inget land kan hantera på egen hand. Jag tänker på den ekonomiska krisen, klimathotet och den organiserade brottsligheten som struntar i alla gränser. Därför behövs EU. Och i EU behövs engagerade politiker som folkpartiets Marit Paulsen, Olle Schmidt eller Cecilia Wikström som säger ja till Europa och som har kraften att driva på samarbetet.

Folkpartiet säger ja till ett Europa som bekämpar klimatförändringarna. Vi vill satsa på klimatsmarta energislag, som förnybara energikällor och modern kärnkraft. Vi säger ja till ett ”europeiskt FBI” – en europeisk polismyndighet som kan agera och ha det yttersta ansvaret för brottsutredningar som rör flera länder. På sätt kan vi ta krafttag mot människohandel, narkotikasmuggling och den utpressning som de välorganiserade brottssyndikaten sysslar med.

Vi säger ja till euron. I finanskrisen i höstas var det euroländernas enighet som förhindrade att det blev kaos i hela Europa. Krisen visade på styrkan i en gemensam valuta. Vi bör vara med och vi bör se till att Sverige får mer inflytande. När de flesta av Europas finansministrar sätter sig vid sammanträdesbordet och fattar beslut som påverkar jobben och välfärden i Halmstad sitter vår svenske finansminister kvar i väntrummet.
Ju förr vi kan gå med i euron, desto bättre!

En del kandidater i det här valet säger nej till Europa. Andra säger nja.
Folkpartiet skickar inga gnällspikar till Bryssel. Vi säger ja till Europa!

Bertil Nilsson, Fp
kommunråd och gruppledare

Inga kommentarer: