fredag, augusti 08, 2008

Tryggare Halland med folkpartiet

Halland är inte längre den trygga plats som vi vant oss vid. Våldsbrottsligheten har blivit grövre. Antalet anmälda våldtäkter och misshandel av kvinnor har blivit fler liksom rån, inte minst mellan ungdomar. Medborgare undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter. Denna utveckling måste brytas. Brottsbekämpningen måste stärkas från flera håll. Föräldrar måste ta tydligt ansvar för sina barn och ungdomar. Nära samverkan krävs mellan polis, socialtjänst och skola, med rätt att vidta tidiga och tydliga åtgärder mot unga, som begår brott.

Lokal och regional polis är viktig för att förebygga, bekämpa och utreda brott. Vi välkomnar att Halland får ökat antal poliser, vilket vi verkat för länge. Vi kommer fortsätta att kräva flera, så att vi får den andel av landets totala polisresurser, som vi i vårt tillväxt- och turistlän har rätt till.

Polisen skall vara tillgänglig och så nära medborgarna som möjligt. Varje gång polis snabbt är på plats, när ett brott har begåtts, stärks trygghet och förtroende. Att utsättas för brott innebär kränkning av personlig integritet och sätter djupa sår. Stödet till brottsoffer måste vara starkt. Brottsoffer ska mötas med respekt, kunskap och förståelse av polis, åklagare och domare.

Mycket viktiga, för att stödja brottsoffer, är våra lokala ideellt arbetande brottsofferjourer samt kvinno- och mansjourer. De måste stödjas med ekonomiska resurser till sina verksamheter. Vi kommer dessutom att kräva förändring av utdömda skadestånd till brottsoffer, så att utbetalningar görs i anslutning till rättegången och inte flera år därefter.

Undersökningar har visat att samhället ger lite stöd till unga brottsoffer. Ungdomar är en av de mest brottsutsatta grupperna.Tre av tio har blivit bestulna och en av tio i årskurs 9 har råkat ut för våldsbrott, enligt Brottsförebyggande Rådets studier. Det är fyra gånger så hög risk att 15–17-åringar drabbas av brott jämfört med personer över 50 år.

Kan samhället bidra till att fler unga brottsoffer vågar polisanmäla brott, de varit utsatta för, och orkar stå fast vid sina uppgifter under hela rättegångsförfarandet, ökar rättssäkerheten i samhället. Därigenom kan en större andel förövare dömas för brott de begått och brottsoffren får upprättelse.

Ett sätt att öka stödet till unga brottsoffer är att inrätta ett särskilt Stödcentrum. Vi kommer att arbeta för att Stödcentrum för unga brottsoffer inrättas i länet. Samtidigt vill vi med kraft stödja ”Våga Vittna projekt”, som är under genomförande i kommuner i länet. Syftet är att stödja ungdomar att våga stå upp för vad man sett och upplevt i en brottssituation. På sikt kommer det att stärka ”civilkuraget” i samhället.

Folkpartiet i Halland vill arbeta inom många olika områden, så att vi får ett tryggare Halland. Låt oss hjälpas åt i arbetet. Vi behöver ditt stöd och din insats.


JAN ERTSBORN (FP)
riksdagsledamot från Falkenberg
BERTIL NILSSON (fp)
kommunråd i Halmstad
KENNETH NILSSON (fp)
kommunalråd i Kungsbacka

Inga kommentarer: