Sverige är enligt många bedömare världens bästa land på jämställdhet. Ändå har Sverige orättvisa skillnader mellan könen. Män tjänar mer än kvinnor. Våld mot kvinnor är utbrett och måste motarbetas. Jämställdhetsproblematiken har även andra baksidor. Det är ett faktum att pojkar har sämre skolresultat än flickor, den antiplugg-kultur som ofta präglar pojkarnas beteende påverkar könsfördelningen på landets universitet och högskolor.
För att få bukt med problemen måste vi kartlägga och bekämpa könsrollerna itidig ålder. Alliansregeringen har i dagarna fattat beslut om en kunskapssatsning på 110 miljoner kronor fördelat på tre år för ökad jämställdhet i skolan. I satsningen ingår bland annat att försöka motverka att traditionella könsroller skapas i skolan.
En omfattande satsning på att stödja elevhälsans arbete och förebygga psykisk ohälsa i grund- och gymnasieskolan genomförs också. Redan i tidig ålder är den psykiska ohälsan mer utbredd hos tjejerna. Det kan ha sin förklaring i att tjejer ofta upplever skolarbetet och framtiden på arbetsmarknaden som mer stressande än vad pojkar gör.
I satsningen ingår även ett omfattande arbete med att bekämpa det hedersrelaterade våldet. Bland skolpersonalen finns idag alldeles för liten kunskap om detta.
Halmstads kommun har omkring 1 250 lärare som jobbar inom skolan. De har en nyckelroll i arbetet med att främja jämställdheten ikommunen. Som politiker kan vi lägga grunden och skapa de förutsättningen som krävs för att bedriva ett effektivt jämställdhetsarbete. Därför vill vi att en handlingsplan (anvisningar) tas fram, så att kommunens skolpersonal får möjlighet att ta del av den fortbildnings- och utbildningssatsning som regeringen nu genomför.
BERTIL NILSSON (FP)
kommunråd i Halmstad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar