torsdag, oktober 30, 2008

Kräv rättning i ledet!

Slottsmöllebron är en ständigt återkommande fråga som behandlas med en fräck nonchalans. Idag cyklar barnen som går på Wallbergsskolan och Örjanskolan oskyddade på en trång och hårt trafikerad bro på sin väg till skolan. Den enda ansats att skydda dem som Tekniska kontoret gjort är att skapa några väggupp! Som om det skulle skydda ett cyklande barn bredvid två mötande bilar på extremt smal yta? Man hänvisar till att föräldrars oro är naturlig men obefogad!

Dels hävdar tekniska kontorets tjänstemän att man alltid varit emot Wallbergsskolans placering. Att kommunens politiker för många år sedan godkänt placeringen och att det därmed ligger i tekniska kontorets uppdrag att säkerställa skolvägen och inte ha synpunkter på politikernas beslut verkar inte ha tydliggjorts.

Man hävdar att man inte kan leda om trafiken för då belastar man vägavsnitt och korsningar med hög olycksstatistik. Man säger att det inte finns pengar till att bygga en bro i dagsläget utan att reflektera över att det borde ha planerats för en sådan för länge sedan eller att Vägverket i december erbjudit sig att betala hälften på densamma.

När föräldrar och jag vid ett flertal tillfällen föreslagit att situationen kan göras säkrare med växelvis trafikljus avfärdas detta med att sträckan är för lång samt att det inte är säkert att det fungerar. Vad jag vet har ingen undersökning eller försök om det fungerar gjorts.

Man återkommer ofta till att Wallbergsskolan inte borde ha placerats där den ligger, utan att böja sig för ett politiskt beslut som gjordes redan på socialdemokraternas tid. När jag påpekar att majoriteten av de oskyddade barnen går på Örjanskolan anser man att dessa barn får välja en annan skolväg.

Som jag ser det skulle många barn då välja de korsningar som man talar om har hög olycksstatistik!

Oviljan är uppenbar! Ett sådant litet problem måste kunna lösas speciellt om man försöker. Barn från Frennarp och Furet måste skyddas. Jag uppmanar ansvariga politiker att kräva rättning i ledet och ålägga tjänstemännen att genast komma med en lösning där barnen skyddas på skolvägen.

Halmstads kommun ska ha ett barnperspektiv på alla beslut man fattar! Vad gäller skolvägen för barn på Wallbergsskolan och Örjanskolan har man inget barnperspektiv, trots skyldigheten att ha det.

Det handlar inte om att bygga en bro nu akut utan att med små medel agera så att säkerheten garanteras. Vilken politiker är villig att ta ansvaret för att man inte ålägger sina tjänstemän att lösa barnens skolväg? Vem ställer sig upp och säger att vi tar inte hänsyn till barnperspektiv eller beslut fattat av kommunfullmäktige? Den personen säger också indirekt att vi skiter i barn från Frennarp och Furet!

Vilken politiker är villig att säga att biltrafiken är viktigare än cyklande barn? Föräldrarna undrar och de har mitt fulla stöd!


TOMAS GREEN (FP)
Halmstad

Inga kommentarer: