onsdag, oktober 08, 2008

Det viktigaste är skolans innehåll

Kommunfullmäktige behandlade 25/9 en ansökan från Internationella Engelska skolan som vill etablera en grundskola i Halmstad. Beslut om själva tillståndet fattar Skolverket och vi tillstyrkte ansökan. Folkpartiet skissade vid det senaste sammanträdet på en idé om hur vi på bästa sätt ska kunna lösa ett av lokalproblemen i skolans värld. Problemen är att det är för mycket yta på grund av få elever i stora skolor och det sker på bekostnad av innehållet. En idé är att när en ny friskola för grundskolan vill etablera sig i kommunen anvisa dem nyrenoverade lokaler belägna vi Galgbergets fot, granne med den kommunala Kulturskolan.

Beslut är fattat i kommunfullmäktige att lokalerna skall renoveras och att där skall vara skola samt nya lokaler för Kulturskolan, som idag är utspridd på flera lokaler. Det är inte beslutat att just kommunen skall vara huvudman för skolan. Man kan inte göra skillnad på elever och elever som bor i Halmstads kommun som sossarna gör! En friskola får aldrig mer kommunala bidrag än vad den kommunala skolan kostar.

I barn-och ungdomsnämnden brottas vi med att få ekonomin att räcka till själva undervisningen eftersom vi har för stora lokaler. Under tidigare mandatperioder skulle man ha kunnat förutse detta eftersom det har varit väl känt länge att barnkullarna minskar en rad år. Att stå med för stora outnyttjade lokaler gör att det blir mindre pengar till det viktigaste - själva undervisningen. Under den omfattande renoveringsperioden som är bestämt i fullmäktige, och skall verkställas, är det inga problem att evakuera de ca 200 eleverna som går på Örjan idag. Det finns utrymme i övriga skolor.

Det här läsåret började en sexåring på Örjan eftersom alla andra söker sig till andra skolor. I Halmstads kommun har du rätt att välja vilken skola du vill även i grundskolan. Görs inget aktivt val blir man oftast anvisad den som ligger närmast bostaden men ibland en som ligger längre bort.

Det går få elever på Örjan idag och det gör att man i dagsläget med så slitna lokaler ändå har de i särklass dyraste lokalkostnaderna per elev.

När byggnaderna är renoverade så poppar det inte upp 400 elever från ingenstans som kan fylla och använda lokalerna. Därför är det en bra lösning att anvisa en ny friskola dit för då tar vi politiker ansvar för helheten och stoppar inte huvudet i sanden och gnäller på överkapacitet i den kommunala skolan. Det är oftast elever spridda från hela kommunen som väljer en friskola och inte endast de som bor närmast.

Låt inte själva byggnaderna och gammal prestige få vara viktigare än eleverna! Folkpartiet vill att alla barn skall ha rätt till bra undervisning i skolan oavsett vem som driver skolan och oavsett historien i lokalerna. Låt oss sluta att ständigt och jämt diskutera lokalerna och börja fokusera på innehållet!


SUZANNE ÅKERLUND (FP)
Kommunpolitiker i Halmstad

Inga kommentarer: