Kan kulturen bli en valfråga? De flesta svarar säkert nej. Andra frågor upplevs som viktigare. Undersökningar från min tidigare institution vid Göteborgs universitet visar, att sysselsättning, sjukvård, skola och skatter är vad väljarna upplever som viktigt.
Politikerna har anpassat sig. Inga ledande politiker återfinns i kulturinstitutionernas styrelser. Initiativen på kulturområdet kommer oftast från tjänstemännen, inte från politikerna.
Jag är dock övertygad om att de partier som väljer att satsa på kulturfrågor ivalrörelsen kommer att möta en positiv respons. Många människor känner glädje både i att själva engagera sig i eller som publik uppleva olika kulturyttringar: musik, teater, dans, litteratur, lokalhistoria. Det finns också ett stort och levande engagemang hos de ideella föreningarna inom till exempel hembygdsrörelsen och invandrarföreningarna.
Jag vill återge några punkter ur Folkpartiets kommunalpolitiska handlingsprogram:
Bättre tillgänglighet. Det handlar både om fysisk tillgänglighet i form av bättre anpassade entréer till teatrar och museer och om ökad tillgänglighet till böcker och tidskrifter i form av talböcker och utnyttjande av ny digital teknik.
Biblioteken med sina olika läsmöjligheter är viktiga, inte minst för barn, och bör få ökade öppettider.
Skapa ett konstcentrum av internationell klass i Halmstad. Ett varierat och högkvalitativt konstutbud lockar redan idag många besökare och det kan bli fler. Kvalitet står inte i motsats till öppenhet och tillgänglighet.
Kulturarvet är ett ofta försummat område. Kommunen bör stödja organisationer och föreningar som verkar för bevarande av kulturarvet.
Kulturen är en viktig del i en framsynt kommunalpolitik och behöver inte spela en undanskymd roll i valrörelsen.
Björn Molin (FP)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar