onsdag, juni 30, 2010

Satsa på geriatrik

För en äldre person med många olika symtom och diagnoser, även för anhöriga, kan kontakterna med olika huvudmän, verksamheter och personalkategorier framstå som ett virrvarr av insatser. Därför måste samordningen mellan landstingets sjukvård, kommunens hemsjukvård och äldreomsorg ständigt förbättras.

Geriatrisk kompetens (åldrandets sjukdomar) kommer att bli allt viktigare framöver, eftersom äldre över 80 kommer att öka betydligt till 2020 och många kommer att drabbas av multisjukdom. Helst skulle det finnas en geriatriker på varje vårdcentral, men bristen på denna kompetens är stor och som geriatrikern Chrysoulakis, Nyhems vårdcentral säger, har låg status.

Ansvarig läkare inom primärvården, personal i omsorgsboende (exempelvis korttidsboendet Bäckagård) och hemsjukvårdens sjuksköterskor ska ha tillgång till snabb och särskild konsultkontakt inom den medicinska specialiteten, geriatrik.

Folkpartiet har i sitt handlingsprogram föreslagit ett geriatrisk kompetenscentrum placeras inom hemsjukvård (kommunens sjukvård), samfinansieras av landstinget och kommunen.

Marie Kaiding (FP)

Inga kommentarer: