onsdag, juni 30, 2010

Karate Kid ska hjälpa Folkpartiet


Foto: scanpix
Partiet tar hjälp av Daniel-san i valkampanjen
Karate Kid ska hjälpa Folkpartiet att locka väljare.

På partiets valaffischer som presenterades i dag är Daniel-san Fp:s dröm om lärlingssystemet.

– Vi vill sända budskapet att det är klart att det tar lite tid att lära sig ett yrke, säger partisekreteraren Erik Ullenhag.
Läs mer

Satsa på geriatrik

För en äldre person med många olika symtom och diagnoser, även för anhöriga, kan kontakterna med olika huvudmän, verksamheter och personalkategorier framstå som ett virrvarr av insatser. Därför måste samordningen mellan landstingets sjukvård, kommunens hemsjukvård och äldreomsorg ständigt förbättras.

Geriatrisk kompetens (åldrandets sjukdomar) kommer att bli allt viktigare framöver, eftersom äldre över 80 kommer att öka betydligt till 2020 och många kommer att drabbas av multisjukdom. Helst skulle det finnas en geriatriker på varje vårdcentral, men bristen på denna kompetens är stor och som geriatrikern Chrysoulakis, Nyhems vårdcentral säger, har låg status.

Ansvarig läkare inom primärvården, personal i omsorgsboende (exempelvis korttidsboendet Bäckagård) och hemsjukvårdens sjuksköterskor ska ha tillgång till snabb och särskild konsultkontakt inom den medicinska specialiteten, geriatrik.

Folkpartiet har i sitt handlingsprogram föreslagit ett geriatrisk kompetenscentrum placeras inom hemsjukvård (kommunens sjukvård), samfinansieras av landstinget och kommunen.

Marie Kaiding (FP)

torsdag, juni 10, 2010

Etik i politiken

Nu har valrörelsen riktigt kommit igång, i varje fall på riksplanet. Det ser ut som att den blir hård. Överbud och personangrepp förekommer redan.

Det finns därför all anledning att påminna om vikten av god etik i politiken.

Förtroendet för politiken och inte minst politikerna måste öka. Det är viktigt för samhällsutvecklingen att fler engagerar sig. Hela vårt demokratiska system hotas faktiskt, ifall väljarna misstror politikerna

I Halmstads kommun har vi i samverkan tagit fram ”Etiska regler för förtroendevalda”. De fastställdes gemensamt år 1997 av C, FP, KD, MP, M, S, SPI och V. Halmstad var bland de första kommunerna som tog fram etiska regler.

År 2006, då Sverigedemokraterna kom in i fullmäktigeförsamlingen, ställde även de upp på våra etiska regler. De finns uppsatta vid kommunfullmäktiges sessionssal samt finns tillgängliga på kommunens hemsida.

Det är egentligen ganska självklara levnadsregler, men de behöver ändå ständigt aktualiseras:

Förtroendevalda i Halmstad ska respektera demokratin och dess spelregler genom

att vinnlägga sig om att följa lagar, förordningar och andra bestämmelser, som skapats för vårt samhälle och för det politiska arbetet.

att arbeta för invånarnas och sam­hällets bästa och värna om sitt oberoende, att bortse från egen och när­ståendes vinning och själv ta ansvar för att undvika risk att hamna i jävs­situation.

att sätta sig in i frågeställningar före medverkan vid beslut, hålla sig till kända fakta, att vinnlägga sig om en konstruktiv och saklig debatt samt även för övrigt vara sanningsenlig, ärlig och hederlig.

att visa respekt för personer med andra uppfattningar samt ha en öppen och förtroendefull inställning till invånarna.

att förvalta samhällets tillgångar och anvisa allmänna medel på ett noggrant och ansvarsmedvetet sätt.

att ha rätt att kräva respekt beträffande eget och närståendes privatliv.

Felaktiga bedömningar och beslut kan aldrig elimineras helt. God etik, i samband med att fel eller misstag har begåtts, är att klart och tydligt ta ett eget ansvar för det egna handlandet.

Vi tjänar alla på god etik i politiken samt naturligtvis hela vårt samhälle också. Alla har ansvar.

Tänk ständigt på att behandla andra människor som du själv vill bli behandlad

Bertil Nilsson (FP), före detta kommunråd i Halmstad