Regeringen har nu överlämnat propositionen Patientsäkerhet och tillsyn till riksdagen. Syftet med regeringens förslag är att få ned antalet skador i vården, oavsett om skadorna beror på att vårdpersonal begått fel eller på bristande rutiner. Därför föreslår propositionen bland annat att det ska bli lättare för patienter att anmäla vårdskador i framtiden och att till exempel läkare som begått allvarliga fel lättare ska bli av med sin legitimation.
Årligen drabbas cirka 100000 patienter av en vårdskada som hade gått att undvika, och cirka 3000 avlider till följd av vårdskador. Det medför ett stort lidande och även stora kostnader för samhället. De undvikbara vårdskadorna leder varje år till cirka 630000 extra vårddygn, vilket motsvarar omkring 5,7 miljarder kr.
Vi vet att vårdskador framför allt beror på brister i struktur och arbetsrutiner. Som patient i vården måste man kunna känna sig trygg i att vården är så säker som det bara är möjligt. Men även för personalen är det viktigt att veta att dess arbetsgivare har ansvaret för att skapa goda rutiner och för att hitta och åtgärda de riskmoment som finns i dagens komplicerade sjukvård.
Propositionen innehåller tre huvudområden:
Ansvarssystemet reformeras. För att effektivare kunna identifiera så kallade riskindivider ska vårdgivare framöver kontakta Socialstyrelsen om de har eller haft legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som kan antas utgöra en risk för patientsäkerheten.
Idag kan dessa personer ”komma undan” genom att byta arbetsgivare.
Det blir enklare för patienter att påtala fel och brister. Patientens klagomål ska utredas förutsättningslöst av Socialstyrelsen.
Vårdgivaren ska också göra det lättare för patienter och närstående att delta i patientsäkerhetsarbetet genom att till exempel uppmuntra dem att inkomma med synpunkter
Vårdgivaren får större och tydligare ansvar. Vårdgivaren får ett tydligt ansvar för att utreda händelser, förebygga vårdskador och se till att personalens kompetens med mera tillgodoser kravet på god vård.
Vårdgivaren ska årligen sammanställa en så kallad patientsäkerhetsberättelse, en beskrivning av hur patientsäkerhetsarbetet bedrivits.
Är det inte med hänsyn till regeringens proposition dags att ändra landstingets mål till God och Säker vård i Landstinget Halland?
Roland Adler (FP), landstingspolitiker i Landstinget Halland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar