torsdag, december 10, 2009

Nobeldagen, kvinnorna och rösträtten

År 1992 blev Selma Lagerlöf den första kvinnan som avbildades på en svensk sedel. 10 december i år är det hundra år sedan hon fick Nobelpriset ilitteratur som första kvinna. Vi har alla hållit i en 20-kronorssedel, som förutom Selma Lagerlöfs porträtt också försetts med en bild där Nils Holgersson flyger på gåsen Akka över Sverige.

Få känner till att Selma Lagerlöf var folkpartist, hon blev medlem ifrisinnade landsföreningen 1916 och förblev organiserad liberal livet ut. 1934 var hon en av dem som skrev under uppropet för folkpartiets bildande och hon betalade medlemsavgiften till partiet även när hon låg på dödsbädden.

Selma Lagerlöf var, likt andra liberala kvinnor, tongivande i kampen för kvinnlig rösträtt. Vid demonstrationer bars hennes porträtt för att uppmärksamma att en av Sveriges mest beundrade kulturpersonligheter nekades att rösta. Hon höll ett brinnande anförande i rösträttsfrågan på en internationell kongress i Stockholm 1911 och även när segern firades 1919.

Hon sade då: ”Vår sak har segrat därför att det var rätt fordran, detta att de människor som har fötts i detta land och har fått sig anvisat till sitt jordiska hem, inte där ska kunna behandlas som gäster och främlingar, utan deras namn måste vara medborgare, därför att det är en rätt fordran att alla de som lyder ett lands lagar också bör få vara med och stifta dem, en rätt fordran att alla de som erlägger dess skatter också skola vara med om att bestämma dem.”

I dag associerar de flesta tråkigt nog feminism med socialism. Den svenska liberalismens historia kan emellertid stoltsera med en rad modiga, begåvade och banbrytande kvinnor som gjort mycket för jämställdheten; Fredrika Bremer, Elin Wägner, Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Ingrid Gärde Widemar, Ingrid Segerstedt Wiberg och många fler.

Globalt ligger flera av våra största feministiska segrar ännu framför oss. Vid FN:s millennietoppmöte i september 2000 enades världens ledare om att insatser för jämställdhet mellan kvinnor och män är ett av de absolut effektivaste medlen för att bekämpa vår tids stora utmaningar i världen som fattigdom, hunger och sjukdom.

Sverige var det sista landet i Norden som införde rösträtt för kvinnor 1921. Liberalen Lagerlöf bidrog inte bara till vårt kulturarv utan medverkade aktivt till att Sverige blev en demokrati. Det är hög tid att Selma Lagerlöf får en staty i vår huvudstad. Selma Lagerlöf var mycket mer än en sagotant från Värmland och förtjänar en plats i svensk demokratihistoria. Det är värt att tänka på nästa gång vi håller en tjugosedel i handen.

Fatima Svanå (FP), ledamot i Liberala Kvinnor och regionpolitiker

Birgitta Ohlsson (FP), ordförande i Liberala Kvinnor och riksdagsledamot

Inga kommentarer: