måndag, oktober 26, 2009

God och säker vård

Den svenska och halländska sjukvården håller en hög medicinsk kvalitet. Varje dag görs stora insatser av vårdpersonal runt om i vårt län och land.

Socialstyrelsen pekar i sin årliga rapport om hälso- och sjukvården som presenterades nyligen, på att Sverige, jämfört med andra länder, har mycket goda resultat när det gäller till exempel medellivslängd, spädbarnsdödlighet och överlevnad i cancer.

Detta innebär inte att vi i Landstinget Halland kan slå oss till ro utan måste delta iforskning och utveckling. Folkpartiet har vid flera tillfällen fört fram att landstingets mål ”God vård” bör ändras till ”God och säker vård”. Just nu känns det än viktigare med hänsyn till vad som händer och har hänt på våra sjukhus. Vi kan nästan varje vecka läsa om miss­­tag som begås ivården. Anmälan till patientnämnden har ökat.

Min uppfattning är att det krävs specialisering på våra två stora sjukhus både av säkerhetsskäl och ekonomiska skäl. All forskning visar att operationer och ingrepp blir säkrare om de upprepas flera gånger.

Vi politiker måste vara modiga och fatta beslut som på sikt är bäst för invånarna. Resan mellan Halmstad och Varberg går snabbt. Min uppfattning är att vi måste känna oss trygga och säkra då vi besöker sjukvården, och då spelar det mindre roll om vi behandlas i Varberg eller Halmstad eller på annat sjukhus.

Roland Adler (FP), landstingspolitiker

1 kommentar:

Jan Sjöberg sa...

Mycket bra sagt i sista stycket Roland, men vad säger Mats om det?
"Är det herr Adlers ......osv?".