fredag, juli 10, 2009

Hur vill ni ha oss politiker?


HP:s ledare diskuterar 30 juni Halmstads kommuns nya utredning kring politiska styrningen. Jag leder folkpartiets grupp kring demokratifrågor och är synnerligen intresserad av utredningen.

Dagens politiska system bygger på oavlönat engagemang från oss fritidspolitiker. Vi besätter olika ledamotsposter i de lokala nämnderna och får ett sammanträdesarvode cirka en gång i månaden för att komma till nämnden och ta beslut som är avgörande för kommuninnevånarna.

Att vi behöver ringa dussintals telefonsamtal, begära extra underlag från tjänstemän, göra studiebesök och prata med ”brukarna”, bevaka mejlboxen varje dag, det får vi inte betalt för. Hinner vi, så hinner vi. Och det gör man kanske om man är pensionär eller arbetssökande, men knappast om man som jag heltidsarbetar, har barn och en liten villa som ska tas om hand.

Jag valde att sluta i barn- och ungdomsnämnden vid förra valet av just denna orsak. Jag har tackat nej till flera spännande uppdrag därför att man inte kan leva av engagemang allena, det behövs pengar också. På kommunfullmäktige förra veckan berättade min jämnåriga politikermotståndare Tania Bengtsson (V) i talarstolen att hon inte hinner med sitt uppdrag i nämnden eftersom hon har ett arbete som inte låter sig förenas med politikens villkor.

Jag har en vild, högst personlig idé: Slopa nämnderna i Halmstads kommun. Ge de direktvalda politikerna i kommunfullmäktige mycket mer ansvar. Arvodera alla fullmäktigeledamöter på minst halvtid så att de får tid att sätta sig in i alla ärenden. Banta fullmäktige med tio personer till 61 ledamöter. Visst, Folkpartiet som litet parti förlorar fler ledamöter än Socialdemokraterna, men kvalitén på dem som återstår blir bättre!

Dela sedan in dessa lokala politiker i olika utskott eller beredningar (utan arvode, det ingår i kommunfullmäktigeuppdraget) enligt Halmstads kommuns nya visionstyrningsmodell. På så sätt får ett antal ledamöter mer kunskap om vissa frågor och bereder dessa innan beslut tas i fullmäktige, där vem som helst får lyssna och där medierna alltid sitter med och bevakar. Visst förtjänar Halmstad kommuns medborgare direktvalda politiker som har tid att vända och vrida på avgörande politiska beslut?

Låt oss använda sommaren 2009 till att fundera och debattera och lufta olika tankar och funderingar mellan oss politiker och de medborgare som valt oss innan styrgruppen påbörjar sitt arbete i höst!

Leve den fria debatten. Vem blir först att kommentera mitt förslag?

Fatima Svanå (FP), kommunfullmäktigeledamot i Halmstad

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har goda poänger där Fatima, men du har inte nämnt politikerna som sitter i våra kommunala bolag. Vad ska vi göra av dessa, där flertalet sitter i de kommunala nämnderna. Är din tanke då att de 61 KF-ledamöterna ska inneha dessa uppdrag?
Efter denna förmodade rockad, anser jag att vi ska göra samma sak med nuvarande landsting och sedermera region. Det finns alltså en hel del att fundera över Fatima.
Jag stöder dig i dina funderingar.
Hälsning
Jan Sjöberg