tisdag, december 30, 2008

Kvinnor ska våga gå ut

En fjärdedel av alla kvinnor har det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredade. Därför satsar alliansregeringen nu 45 miljoner kronor på ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv. Det ska gå att ta sig mellan busshållplatser och arbetsplatser, utan att känna sig rädd.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har tidigare presenterat regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Planen innehåller 56 åtgärder som väntas kosta 800 miljoner kronor under mandatperioden. Utgångspunkten är den våldsutsatta kvinnans behov av skydd och stöd.

Satsningen på trygghet i tätortsmiljöer är en del av handlingsplanen. Den fysiska utformningen av miljön i många stads- och tätorter behöver förbättras. Det finns parker, gångtunnlar och andra platser som skulle kunna vara smartare utformade och bättre upplysta. Det begränsar människors och i synnerhet flickors och kvinnors möjligheter till ett gott liv.
I Halmstad har vi länge byggt skumma tunnlar under vägarna dit människorna hänvisas. Ovan jord uppe i den friska luften och på de upplysta vägarna kör bilarna. Man kan vända den ordningen och låta bilarna köra i dåligt upplysta tunnlar så att människorna, i synnerhet flickor och kvinnor, kan gå ovan jord.
Att öka tryggheten i staden är en sammansatt uppgift. Det finns många som behöver lära sig ta ansvar för sitt drickande, föräldrar måste ta ett större ansvar för barn som är ute sent på kvällarna. Vi ska öka antalet poliser, och se till att de finns på rätt platser, på rätt tider.

Ett arbete för att förbättra tryggheten i städer och tätorter kommer beröra många delar av den fysiska utformningen av miljön. Det förutsätter att kommunen, fastighetsägare och fastighetsförvaltare drar åt samma håll. Därför ger regeringen nu Boverket i uppdrag att på nationell nivå leda, samordna och i samverkan med länsstyrelserna stödja ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv.
Jämställdhetspolitiken har ofta präglats av symbolpolitik eller insatser med stora ambitioner men liten finansiering.
Alliansregeringen valde i stället direkt vid maktskiftet 2006 att välja ut några frågor där vi tror att staten verkligen kan och bör göra något. Mäns våld mot kvinnor har fått högsta prioritet.

BIRGITTA OHLSSON (fp) FATIMA SVANÅ (fp) SUZANNE ÅKERLUND (fp)

1 kommentar:

Jan Sjöberg, Halmstad sa...

Naturligtvis finns det ingen universalkur att för att lösa detta problem, men söka upp ungdomar är nog ett sätt. Tyvärr sker detta endast ”i det lilla” idag. Vi borde samla alla föreningar i Halmstads kommun för att gemensamt söka lösa denna för alla så viktiga fråga. Jag är övertygad om att, Vi borde söka upp osäkra och vilsna ungdomar. Idag tas dessa ungdomar upp av de mer ljusskygga grupperna i samhället. Det visas tydligt i tillgänglig litteratur i ämnet. Har Vi någon grupp i Fp som sysslar med denna ungdomsfråga frågan?