torsdag, januari 13, 2011

Alla skall ta ansvar

Svar till Benth Eliasson 11/1.

Det är tråkigt att du missuppfattat vår insändare, därför vill vi klarlägga ett par punkter. Vi tycker att alla samhällsmedborgare, inte ni eller vi, skall ta ansvar för hur våra åsikter och sättet vi förmedlar dem på påverkar samhällsklimatet.

De som pratar om höga hus och hissar är SD, och det kritiserade vi dem för. Vi delar inte deras uppfattning att människor bör delas upp i samhällsskikt. Vi håller med om din synpunkt att människor måste få möjlighet att försörja sig genom arbete, en förutsättning för detta är en bra skola, vilket vi fokuserade på i vår insändare.

Avslutningsvis måste vi rätta dina synpunkter på vårt sätt att försörja oss. Vi båda har vanliga jobb som försörjning. Våra politiska åtaganden sköter vi till största del utan ersättning och på vår fritid. Så är det för majoriteten av dem som är förtroendevalda.

Du är varmt välkommen att besöka oss om du vill ha mer information om att vara förtroendevald!

Per Carlsson (FP)

Fatima Svanå (FP)

onsdag, januari 05, 2011

Folkpartiet står bakom viktiga reformer

Svar till Oleg Datsishin 28/12.

Per Carlssons frågor (18/12) till Oleg och Sverigedemokraterna är fortfarande obesvarade. Är det för att SD inte vill, eller inte kan svara?

Istället frågar Oleg vad Folkpartiet gör för nytta i regeringen och påskiner att det skulle vara Folkpartiets fel att inget görs åt de försämrade skolresultat som svenska elever visar upp. En sak är klar: när det gäller just skolpolitik är den största reformen sedan Sverige införde allmän folkskola på gång.

Under de fyra år alliansen regerat har utbildningsministern och tillika partiledare för Folkpartiet, Jan Björklund, identifierat problemet du tar upp och initierat ett antal åtgärder för att komma tillrätta med det. Åtgärderna är bland annat en ny skollag, betyg från mellanstadiet och nya kursplaner med tydligare mål.

Utbildningssystemet är dock trögt att förändra och framförallt så tar det lång tid att se resultaten av genomförda förändringar. Det Folkpartiet påbörjat under den gångna mandatperioden kommer att synas i statistiken först om tio år. Ändringarna måste få tid att nå effekt innan konsekvenserna, positiva eller negativa, blir uppenbara. Under nära fyra år har arbetet pågått med att kvalitetssäkra politiken, och under 2011 kommer mycket av det som arbetats fram att sjösättas.

Vi förstår inte (eller vill ogärna förstå) din metafor om hissen, där du beskriver att tjugo invandrare åker upp, men att det skulle varit bättre att endast två åkte och resten blev kvar där nere. Det vi känner att du ger uttryck för är att ni anser er tillhöra den elit vilken befinner sig längst upp i huset. Under er finns mindre lyckligt lottade människor som med alla medel skall hållas borta från den mest privilegierade nivån?

När det gäller integrationspolitiken har vi en del att förbättra. Etableringsreformen från den 1 dec 2010 är en stor pusselbit, vilket Fatima Svanå nämnde i sin artikel (15/12). Vi har dock fortfarande ett stort bekymmer med alla de asylsökande som under lång tid befunnit sig utanför samhället. Lösningen är inte att, som Oleg beskriver, stänga ute 90 procent av alla invandrare. Lösningen är att välkomna dem, respektera dem och se deras potential att bidra till framtidens Sverige.

Staten har ett stort ansvar för att det skall lyckas, kommunerna också, men vi får inte glömma att vi alla enskilda samhällsmedborgare spelar en avgörande roll. Samhället är större än staten - det är vi som tillsammans genom våra attityder avgör hur Sverige ska se ut i framtiden. Ska vi betrakta oss som översta våningen i ett högt hus med ett slags ”Herre på täppan”-mentalitet eller ska vi se oss i ett större sammanhang, där vi får vad vi ger och där vi behandlar människan som den okränkbara varelse hon är?

Det är allas vårt val och det kräver reflektion.

Per Carlsson (FP)

Fatima Svanå (FP)