måndag, mars 31, 2008

Vad kan du göra för att vi ska få ett halländskt barnahus?

Vad har Folkpartiets politiker gjort i frågan? Kolla länken till Fatima Svanås blogg, där redogör hon för hela gången och läget just nu. Läs mer här

tisdag, mars 18, 2008

Pressmeddelande

Folkpartiet Halmstad beslutade vid ett medlemsmöte under måndagskvällen,
att under mandatperioden verka för följande mål och målområden i
samband med sitt politiska arbete i styrelser och nämnder.



1. Barn och utbildning:

Alla grundskolelever skall vara godkända i årskurs 3 på centrala eller kommungemensamma prov i att räkna, läsa och skriva
Antalet barn i förskolegrupper 1-3 åringar inte skall överstiga 15 barn
Antalet barn i förskolegrupper 4-5 åringar inte skall överstiga 15 barn

2. Omsorg och stöd

Skapa senior / trygghetsboende



3. Bygga och bo

Halvera tomtkön



4. Demokrati och dialog

Genomföra rådslag med allmänheten i viktiga frågor


5. Näringsliv och arbetsmarknad

Jobbgaranti inom 30 dagar för unga mottagare av försörjningsstöd

6. Trygghet och säkerhet

Minska skadegörelse och misshandel med 20% i centrum

Inrätta stödcentrum för unga brottsoffer



7. Uppleva och göra

Ökad tillgänglighet till kommunens kulturinstitutioner


8. Resor och trafik

Busskort till barn som går i friskola/annan skola

Begränsa tung trafik i centrum

Unga brottsoffer bortglömd grupp

Att utsättas för brott är för många ett trauma. Är man dessutom ung och oerfaren kan händelsen sätta djupa spår och ge konsekvenser för resten av ens liv. Stöd till unga brottsoffer är därför en angelägen fråga.

Samhället ger väldigt lite stöd till unga brottsoffer visar en undersökning från Region Halland. Ungdomar är en av de mest brottsutsatta grupperna i samhället. Tre av tio har blivit bestulna och en av tio i åk 9 har råkat ut för våldsbrott, enligt Brottsförebyggande rådets nationella studier. Det är fyra gånger så hög risk att 15-17 åringar drabbas av brott jämfört med personer över 50 år.

Många ungdomar som råkar ut för brott vågar inte polisanmäla händelsen av rädsla för hot och repressalier från gärningsmannen. Knappt två av tio unga brottsoffer vågar polisanmäla brott, enligt en undersökning bland åk 9 elever i Göteborg. Under år 2007 polisanmäldes det 7022 brott mot brottsoffer under 26 år i Hallands län. Betyder det att vi egentligen hade ca 28 000 unga brottsoffer i vårt län förra året?

Om samhället kan bidra till att fler unga brottsoffer vågar polisanmäla brott de varit utsatta för och orkar stå fast vid sina uppgifter genom hela rättegångsförfarandet ökar rättssäkerheten i samhället. Därigenom kan en större andel förövare dömas för brott de begått och brottsoffren får upprättelse.

En tingsrättsförhandling är jobbig för alla brottsoffer eftersom man tvingas möta sin plågoande igen. Man kan känna sig ifrågasatt av åklagaren eller den åtalades försvarsadvokat. Det är särskilt jobbigt för unga människor.

Har man en gång drabbats av brott ökar risken att drabbas igen. Det gäller såväl misshandel som inbrott i skolor, inbrott i butik, bilrelaterad brottslighet och inbrott i bostäder. Det visar forskning från Brottsförebyggande rådet. Så kallad upprepad utsatthet är en relativt ny kunskap som vi måste ta till oss. Det är därför i allra högsta grad brottsförebyggande att utveckla stödet till brottsoffer.

Ett sätt att öka stödet till unga brottsoffer är att inrätta ett särskilt Stödcentrum. Det har man gjort på flertalet ställen i Sverige, dock inte i Halland. Målen med Stödcentrum är bl a:

- att säkerställa rättssäkerheten (så att brott polisanmäls, att målsägande står fast vid sina uppgifter och orkar genomföra rättegångsprocessen),

- att den traumatiska upplevelsen blir begriplig och hanterbar för att minimera psykiska och fysiska framtida men både för ungdomarna och deras anhöriga,

- att förhindra ungdomar att ta lagen i egna händer och hämnas på gärningsmannen och därmed själv bli involverad i ett destruktivt beteende och

- att minska risken för upprepad utsatthet (det finns en ökad risk att råka ut för fler brott om man en gång har drabbats).

Att inrätta ett särskilt Stödcentrum för unga brottsoffer är mycket angeläget och därför kommer vi i folkpartiet att verka för detta.


BERTIL NILSSON (FP)
Kommunråd i Halmstad